Bugünden Geleceğe, Güvenle ve Umutla – B5

 

Başarı, Mutluluk ve İnsana dair..

Sizce olumlu ilişkilerin gücü nereden geliyor? “Adı üstünde, olumlu ilişki, o zaman olumluluktan geliyor tabi ki!” diyebilirsiniz. Aslında bir yönden haklısınız, iletişimde olan tarafların olumlu yaklaşımlar sergilemeleri çok doğru ve etkili bir davranış. Fakat, bu noktada dikkat edilmesi gereken başka bir nokta daha var: Taraflardan bir diğeri negatifliğe kayıyorsa, o zaman olumlu olmaya nasıl devam edeceğiz? Biz de insanız sonuçta ve bizim de bir sabrımız var, değil mi?

İşin uzmanları yaptıkları araştırmalarda, iletişimde olumlu olmanın gücü kadar, uygulanan başka yöntemlerin olumluluğun oluşmasında ve ilişkiye yansımasında rolü olduğunu tespit etmişler. Hatta çok enteresandır, bu araştırmalar “balinaların eğitiminde kullanılan yöntemler” baz alınarak yapılmış. Süreç şöyle çalışıyor: gösteri balinalarının eğitimi sırasında kullanılan “yeniden yönlendirme” metodu sayesinde, balinalar istenmeyen herhangi bir davranışta bulunduğunda, eğitmenler bu enerjiyi başka bir yere kanalize ediyorlar. Bu oldukça basit fakat güçlü strateji, balinaları doğru bir şeyler yaparken yakalamak konusunda eğitimcilere yeni durumlar geliştirmeleri için imkan sağlıyor.

Herkes pozitifin vurgulanmasının en iyi şekilde işe yaradığını bilir. Fakat birisi negatif etki oluşturan birşey yaptığı zaman nasıl karşılık verilmesi gerektiği burada çok kritik! Birçoğumuzun yaptığı gibi negatif enerjiye odaklanmak yerine, balina eğitmenleri bu enerjiyi pozitif bir sonuca doğru kanalize ediyorlar. Çok da mantıksız değil, çünkü okyanusların en korkunç yırtıcı hayvanları olan katil balinayı cezalandırmak ve sonra eğitmenden o balinayla birlikte suya dalmasını istemek pek anlamlı değil. Her bir balinayla arkadaşlık kurmak ve güven oluşturmak için uğraşıyorlar. Bu güven ve dostluk, gösteride görülen her şeyin temelini oluşturuyor. Balinalar, eğitmenlerinden korkmayı tamamen bıraktıkları zaman, eğitmenlerle aralarındaki pozitif duygu akışı seyircilere yansıyor.

İş hayatı da böyle değil mi? Müşteriler mutlu olmadıklarında, yüzleri gülmediğinde ticareti sürdüremezsiniz. Mutlu müşteriler yaratabilmek için de, onlarla iletişim halinde olan, onlar için çalışan ekibinizi mutlu etmeniz gerekir. İşin 1 no.lu sırrı: Güven oluşturup, pozitifi vurgulamak.

Balinalar yapmaları istenen şeyi yaptıklarında ve görevlerini doğru olarak yerine getirdiklerinde eğitmenleri buna fazlasıyla dikkat ediyorlar. Fakat balinalar doğru olanı yapmadıkları veya düzgün yapmadıkları zaman eğitmenler yanlışı görmezden geliyor ve hemen balinanın bu tutumunu başka bir yere yönlendiriyorlar. Hatırlanması gereken basit, fakat çok güçlü bir kural var: Eğer o kötü davranışı cesaretlendirmek istemiyorsan, onunla daha fazla zaman harcama. Bunun yerine enerjiyi kanalize edin. Dikkati orijinal göreve çekip, ona doğru yapması için şans verin veya onun hoşlandığı ve iyi yapabileceği bir şeye dikkatini çekin. Her iki durumda da yeniden yönlendirmeyi takip ederek balinayı doğru şeyi yaparken yakalamak için izlemek esastır.

Kıssadan Hisse: Tüm bunlar biz insanlar için de geçerli. İşte formül:

Güveni inşa et. Bunun için önce karşındakinin dilini konuşuyor olman gerekiyor.

Pozitifi vurgula. Karşındaki kişiyi iyi birşeyler yaparken yakala.

Yanlış yapıldığı zaman, enerjiyi yeniden yönlendir.

Sizce, bizlerin etkili ve olumlu ilişkiler kurmak için uğraşmamız, balinalarla çalışıp onlara birşeyler öğretmek veya yapmalarını sağlamaktan daha mı zor? Ne dersiniz?

Perşembe günü, “Liderlik Gelişimi” serisinin yeni yazısında görüşmek üzere.

Hepimize sağlıklı, mutlu ve umut dolu güzel günler diliyorum.

Sevgiyle kalın, takipte kalın,

Faydalanılan Kaynak: “Olumlu İlişkilerin Gücü” – Ken Blanchard

Yorumunuzu Paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir